Wolfram, iletişim, bilgi falan

İnsanlığa yararlı olmak amacı altında bilgiye erişim in önemini yavaş yavaş fark etmeye başladım. Bilgiye erişimdeki verimliliği, iletişim faktörünün pragramatik sonuçlarından biri olarak değerlendirebiliriz aslında.

Kafada tam olarak toparlayabildiğimi söyleyemem ama bu blogta öyle bir kaygım yok zaten. Maksat beynin memory dump’u el altında olsun =) .

Salt bilgi, araç üretmektense; var olan bilgiye erişimin kolaylaştırılması, araçların yaygınlaştırılması daha insanlığa yarar sağlamak adına daha büyük bir adım gibi duruyor.

Böyle bir yargıya varmamı sağlayan bir çok gözlem var =) .

Açık kaynak yazılım nedir, ne değildir bilmiyoruz. Bırak geliştirmeyi, kullanmıyoruz bile. Kullanım bile aslında büyük bir adım olarak değerlendirilebilir. Bir yerde kullandığımız şeyi destekleriz. Açık kaynak bir yazılım kullanıyorsak ve biraz da duyarlıysak, karşılaştığımız sorunları projenin hata takip programına (bug tracker) yazdığımız anda aslında geliştirme sürecine dahil olmuş oluyoruz. Sorundan ziyade fikir de olabilir tabi ki bu…

Öğrenim sürecimizde bunun bir parçası. İlla süreci ortaya koyan sistemi eleştirmek gerekmiyor. Lisans öğrencisi olarak ders çalışırken ne kadar imkanlardan faydalanıyoruz ki. Sıradan bir lisans öğrencisi biyoloji çalışırken internetten pek yararlanmaz (tahmin aslında bu, gözlem bile değil). Kendi adıma konuşmama gerekirse, bölüm derslerine çalışırken kitap bile fazla başvurmadığım ikincil bir kaynak oluyor. Ders notlarına bakıp sınava giriyoruz. Böyle mezun olan adamlar var diyorlar.

Aklı selim bir şekilde düşündüğümüzde, bu durumların birincil sebebi imkansızlıklar değil. Alışkanlıklar diyebiliriz belki de. Böyle alışkanlıkların olduğu bir ortama insanlığa yararlı olayım diye kalkıp açık kaynak yazılım geliştirmenin pek bir esprisi yok gibi.

Onun yerine açık kaynak nedir, nasıl geliştirilir şeklindeki teşvikler daha mühim. Bir kaç aydır ilgileniyorum açık kaynak yazılım süreçleriyle hala elit geliyor ki sokaktaki bilgisayar kullanıcısını bu sürece dahil etmek gerçekten çok zor. Saçma bir dikey bölünme oluşmuş sanki bilgisayar kullanıcıları arasında…

Ya da benzer durumu akedemik yaklaşım için de söyleyebiliriz. Araç geliştirmektense var olanları tanıtıp var olan araçları kullanmak, mümkünse geliştirmek, geliştirmeye açık araçlara yönelmek daha mantıklı gibi…

Worlfram Alpha’da bu araçlardan biri, akademik bazda. Açık kaynak değil ama en azından bedava =) .

Ama bakalım, bulanık beyinle şimdilik bu kadar =/ .

Zaten deneme postuydu bu aslında live writer çalışıyo mu diye. Boşuna okudunuz =D  . Görsel de ekleyim inandırıcı olsun.

Bu yazı denemece içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın